maanantai 5. lokakuuta 2020

Liikettä liikkumatta!

 Monelle lapselle voi olla hankalaa istua kokonaista tuntia paikoillaan. Johtuu se sitten keskittymisen vaikeuksista, opetettavasta aineesta tai penkin epämukavuudesta, se yleensä häiritsee itse oppilasta ja muita ryhmässä olijoita. 

Pulpetin äärellä istumista voi onneksi helpottaa monilla pienilläkin tavoilla. Apuvälineiden ei aina tarvitse olla kalliita ja hienoja, vaan yksinkertaiset menetelmät toimivat yleensä oikein hyvin. Mitä kannattaa kokeilla, riippuu oppilaan liikehdinnän” tarpeesta. Hänellä voi tarjota esimerkiksi istuintyynyä penkille tai mustekalaa jaloille.  


Mikä siten mustekala on? Kuormakiinnike eli pyörässä käytettävä mustekala. Meillä sairaalakoulussa mustekalalenksut ovat automaationa jokaisen pulpetissa kiinni, sillä monet tuntuvat tarvitsevan liikettä jaloille. Kun mustekalat ovat automaattisesti kiinni kaikkien pulpeteissa, ei kukaan leimaudu.  


Istuintyynyt, tai isommilla käytössä olevat jumppapallot penkin sijaan, helpottavat paikallaan istumista. Yleensä varsinkin oppilailla, kenellä on vaikeuksia tarkkaavaisuuden säätelyssä, on hankaluuksia myös olla paikoillaan ns. normaalioloissa. 





Erilaisia menetelmiä kannattaa kokeilla rohkeasti. Ikinä ei voi tietää mikä toimii kenellekin! Mikäli apuvälineestä ei ole koettua hyötyä, sen käyttö on turhaa.  


Millaisia keinoja teillä on omassa luokassanne käytössä? 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kokeen pilkkominen

  Oppilaat, joille koulunkäynti ei ole mielekästä ja tunnilla on  muutenkin  vaikea keskittyä, ei kokeen tekeminen ole helppoa.  Yleensä   o...